O primărie prietenoasă localnicilor din comuna Sculeni

sculeni3.16E4F7EB9DBF4EC89A1DB751FCD540CEAstăzi, 27 martie în comuna Sculeni, incinta primăriei a avut loc lansarea proiectului ,,O primărie prietenoasă cetăţenilor”. În acest sens a fost instituit un nou serviciu – Biroul Relaţii cu publicul. La eveniment au fost prezenţi primarul comunei Sculeni Vasile Casian, reprezentanţii APL Sculeni, preşedintele raionului Ungheni Iurie Toma, coordonatorii de proiect Un Women şi reprezentanţii mass-media.

Scopul proiectului este de a îmbunătăți comunicarea dintre administrația publică locală și locuitorii comunei Sculeni, consolidarea capacităților angajaților pentru sporirea calității serviciilor prestate către populație, sporirea gradului de transparență în activitatea APL.

Primarul comunei Sculeni, Vasile Casian a menţionat că avînd în vedere faptul că sediul Primăriei Sculeni este zilnic vizitat de apoximativ 50 persoane cu chestiuni, care solicită intervenţia angajaţilor primăriei cum ar fi: obţinerea certificatelor (componenţa familiei, extras din cărţile de gospodării), obţinerea confirmărilor, extraselor din registre, solicitări de ajutor material,obţinerea referințelor, etc. Şi totodată o bună parte din vizitatori foarte vag cunosc la cine trebuie să se adreseze şi de multe ori merg la întîmplare către un specialist, care nicidecum nu poate şi nici nu este obligat conform fişei postului să întervină în problema expusă. În rezultat cetăţeanul nu primeşte o consultaţie calitativă, specialistul este sustras de la îndeplinirea obigaţiilor de serviciu. De aceea a foste nevoie crearea acestui proiect în comuna noastră, pentru a depăşi aceste probleme,” a mai adăugat primarul Vasile Casian.

sculeni2.16E4F7EB9DBF4EC89A1DB751FCD540CEActivităţile de bază a Biroului Relaţii cu Publicul vor fi informarea cetățenilor privitor la regimul de lucru, orele de primire, competențele funcționarilor și lista actelor necesare spre prezentare pentru obținerea informației interesate, înregistrarea și evidența cererilor și petițiilor, informarea cetățenilor cu privire la modalitatea de acordare a prestațiilor sociale, procedura de acordare a ajutoarelor de diferit tip, algoritmul de intervenție în cazul de Situații Excepționale, expedierea mesajelor fax, electronice, scanate, lista numerilor de telefoane utile, setul de documente necesare pentru pensionare, ş.a.

Preşedintele raionului Ungheni Iurie Toma, care este şi membru al Consiliului Coordonator a Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată în intervenţia sa a vorbit despre acest succes important şi necesar al primăriei Sculeni, avînd în vedere că din cadrul PCDLI, în Republica Moldova beneficiază de proiecte 30 primării din 900, şi din aceste 30, trei sunt aduse în raionul Ungheni dintre care unul este Biroul Relaţii cu Publicul din cadrul primăriei Sculeni.

Deasemnea dumnealui a menţionat că implementarea proiectului respectiv va permite sistematizarea lucrului aparatului primăriei şi v-a face ca actul de guvernare să fie mai transparent. Cetăţenii simpli, persoanele cu disabilităţi, vor beneficia de condiții îmbunătăţite în timpul audienţei de către specialişti, va creșterea gradului de informare a cetățenilor, atît a femeilor cît şi a bărbaţilor. În urma organizării dezbaterilor proiectelor de decizie cetăţenii din comunitate vor avea posibilitate de a se familiariza cu proiectele de decizii expuse spre examinarea consiliului local, dispozițiile emise de primar și cu activitatea de zi cu zi a administrației locale.”

În final preşedintele raionului a spus că îşi doreşte ca aceste trei proiecte să nu rămână doar trei, să fie cât mai multe de acum încolo, să ştim să folosim cât mai bine banii din 2014-2020, să implicaţi tot ceea ce înseamnă segmente neguvernamentale şi felicitări pentru primăria Sculeni, chiar le meritaţi.”